Hoe kom je snel aan de juiste baan

Wanneer je op zoek bent naar een baan, kan het moeilijk zijn om precies te weten waar bepaalde bedrijven naar op zoek zijn. Er is geen one-size-fits-all-aanpak. Dit wordt nog ingewikkelder als je geen pas afgestudeerde bent die een nieuwkomer is in de wereld van werk. Je kunt nog steeds solliciteren naar een functie die bedoeld is voor pas afgestudeerden, maar je ervaring die je tot nu toe hebt opgebouwd zal worden verspild. Dus als je al ervaring hebt, kun je het beste solliciteren op functies die relevant zijn voor je vorige banen. Heb je bijvoorbeeld al ervaring als functioneel beheerder, dan is het aan te raden om op zoek te gaan naar functioneel beheerder vacatures. Trouwens, als je je zoektocht naar een baan zo snel en efficiënt mogelijk wilt houden, volgen hier een paar goede adviezen.

Onderzoek het bedrijf waarvoor je zou willen werken

Als je onderzoek doet naar het bedrijf waarvoor je wilt werken, kun je een idee krijgen van wat ze zoeken in hun werknemers. Misschien zijn ze niet op zoek naar specifieke ervaring in de sector, maar eerder naar iemand die veel kan doen met weinig begeleiding en toch de klus kan klaren. Als je weet waar de werkgever naar op zoek is, kun je je zoektocht aanpassen en kun je je cv, sollicitatiebrief en sollicitatievaardigheden afstemmen op die behoeften.

Zorg ervoor dat je cv up-to-date is en je recente prestaties op het werk weerspiegelt

De meeste werkgevers zullen niet je hele cv doorlezen. Zorg er dus voor dat de belangrijkste zaken zoals opleiding, ervaring en vaardigheden bovenaan en in het middelpunt van de belangstelling staan. Het hebben van een solide cv die duidelijk overbrengt wat voor soort werknemer je zult zijn, is de sleutel om snel een baan te krijgen zonder een uitgebreid sollicitatieproces te hoeven doorlopen.

Beperk je zoekopdracht

Hoe specifieker je zoekopdracht, hoe groter de kans dat je vindt wat je zoekt. Probeer bijvoorbeeld in plaats van alleen naar ‘baan’ te zoeken op een vacaturewebsite, naar een baan ‘verkoopmedewerker’ in je stad of provincie. Hierdoor onderscheidt je cv zich van generieke cv’s die zijn ingediend door mensen die niet in de buurt van de vacatures wonen. Bovendien geeft het werkgevers ook een goed idee van waar ze je kunnen verwachten als ze ervoor kiezen om je te interviewen. Dit maakt het voor hen gemakkelijker om te beslissen of jij degene bent die ze zoeken of niet.

Zoek naar vacatures die de ervaring vereisen die jij hebt

Als je eerdere werkervaring in hetzelfde vakgebied ligt als je gewenste baan, dan is het beter om banen te zoeken waarvoor je minimaal twee jaar ervaring nodig hebt. Op deze manier kun je met meer vertrouwen je cv indienen en word je door de meeste werkgevers serieus genomen. Het helpt ook als je eerdere werkervaring niet in een eenmalig project zit, maar in een baan voor langere tijd waar je met soortgelijke taken werkte. Zoek functies die twee of drie jaar ervaring vragen en onthoud dat dit cumulatief is. Dus als je laatste twee banen elk minder dan twee jaar werk vereisten, maar samen meer dan twee jaar werk op dit gebied opleveren, dan voldoen die functies aan deze vereiste.