Dit zijn de populairste beroepen van het moment

Het kiezen van het juiste beroep kan een lastige vraag zijn, aangezien er ontelbaar veel verschillende opleidingen zijn. Daarom kan het handig zijn om te kijken naar de vraag binnen de banenmarkt, zodat je na je investering van tijd en geld in je studie aan de slag kunt in de sector waarvoor je hebt gekozen. Op deze manier vergroot je de kans op een succesvolle carrière. Maar welke beroepen zijn tegenwoordig populair? Lees er hier meer over!

Ict beroepen

ICT speelt een steeds belangrijkere rol in onze maatschappij. De mobiele telefoon is niet meer weg te denken en nieuwe ontwikkelingen zoals AI worden steeds vaker toegepast. Het internet bestaat nog maar iets meer dan 50 jaar, maar de technologie blijft zich in een razend tempo doorontwikkelen. Op de banenmarkt wordt steeds meer geautomatiseerd, waardoor er minder fysieke kracht nodig is en juist meer kracht in de breinen achter de automatisering. Dit maakt ict-beroepen erg populair en de vraag naar werknemers in deze sector blijft groeien. Er zijn dan ook veel verschillende ict opleidingen beschikbaar, variërend van bedrijfskundige informatica tot IT security.

Werken in de zorg

De zorgsector biedt ook veel populaire beroepsmogelijkheden. Er zijn al jarenlang tekorten in de zorg, wat voor een ruime banenmarkt zorgt. De corona pandemie heeft deze vraag alleen maar vergroot en de vergrijzing van de bevolking speelt ook een grote rol in de toenemende vraag naar zorgmedewerkers. Een veelgekozen opleiding is de verpleegkundige opleiding. Hierbij word je breed opgeleid in de gezondheidszorg, waarbij je facetten leert van verpleegkunde, geneeskunde en verzorging. Soms kun je met een verkorte opleiding al een breed scala aan mogelijkheden vinden in de zorg.

Onderwijsprofessionals

Naast de eerder genoemde beroepen zijn ook onderwijsprofessionals erg populair op de banenmarkt. Dit heeft deels te maken met de vergrijzing onder het huidige personeel en de groei van het aantal leerlingen op scholen. Onderwijsprofessionals kunnen werkzaam zijn als leerkracht, docent, begeleider of onderwijsassistent. Een leerkracht is verantwoordelijk voor het geven van onderwijs aan leerlingen in het basisonderwijs. Een docent is werkzaam in het voortgezet onderwijs of middelbaar beroepsonderwijs en geeft les in een specifiek vakgebied. Een begeleider is er voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, zoals leerlingen met een leerachterstand of leerlingen met een beperking. En een onderwijsassistent ondersteunt de leerkracht of docent bij het geven van onderwijs en het begeleiden van leerlingen.

Marketing & communicatie specialisten

Marketing & communicatie specialisten behoren tot de meest gevraagde professionals op de huidige arbeidsmarkt. Dit komt omdat bedrijven en organisaties zich steeds meer bewust zijn van het belang van een goede marketingstrategie en effectieve communicatie om hun doelen te bereiken. Marketing & communicatie specialisten hebben de taak om de boodschap van een bedrijf of organisatie effectief over te brengen naar de doelgroep. Dit kan onder andere door middel van het ontwikkelen van marketingcampagnes, het schrijven van overtuigende teksten en het beheren van sociale media-kanalen. Het doel is om de doelgroep te bereiken en te overtuigen van de waarde van het product of de dienst die wordt aangeboden. Het vakgebied van marketing & communicatie is breed en divers, en omvat onder andere branding, contentmarketing, online marketing, PR en eventmarketing. Daarom zijn er ook veel verschillende opleidingen en specialisaties beschikbaar, zoals Marketing Management, Communicatie, Social Media Management, en Digital Marketing. Welke baan past bij jou?