De maatregelen om een cleanroom stofarm te houden

Wat is er nodig om een cleanroom ‘clean’ te houden?

Een cleanroom wordt ook wel stofarme ruimte genoemd. Naast dat het dus voor het oog heel schoon is, zijn er nog wat meer eisen gesteld. In een cleanroom mogen namelijk maar een bepaald aantal stofdeeltjes rondzweven per vierkante meter. Hoeveel dit er zijn, hangt af van de gradatie cleanroom. In dit artikel lees je over de verschillende manieren die ervoor zorgen dat een cleanroom vrij blijft van stofdeeltjes.

Kleding

In een cleanroom zijn vaak mensen aan het werk. In de ogen van de cleanroom zijn mensen hele grote vervuilers, overal op de huid dragen ze stofdeeltjes en schilfertjes mee. Wat dus heel belangrijk is, is de juiste kleding. Om te werken in een cleanroom heb je een volledig pak nodig, zo’n witte die alles afdekt. De pakken hebben speciale ritsen zodat daar ook minimale stofdeeltjes doorheen komen. In de meeste gevallen is alles door het pak bedekt behalve het gezicht. Daar gaat nog wel een mondkapje over, natuurlijk. Bij heel hoog gecertificeerde cleanrooms wordt ook het gezicht door het pak bedekt en zit er een doorzichtig stukje voor. De pakken worden uiteraard speciaal gewassen zodat deze ook geen stofdeeltjes meebrengen.

Tussenruimtes

De meeste cleanrooms hebben bij de in/uitgang een tussenruimte. Door middel van over- en onderdruk wordt ervoor gezorgd dat er in de tussenruimte geen vermenging wordt veroorzaakt tussen schone en ‘vuile’ lucht. Een voorbeeld geven van hoe dit er ongeveer uit ziet is redelijk makkelijk als je weleens films hebt gezien die in de ruimte afspelen. Als iemand een ruimteschip in gaat via een deur, komt die persoon eerst in een tussenruimte. Beide deuren sluiten, je hoort “pssshhhh” en de deur naar de binnenkant van het schip gaat open. In de film wordt dan onleefbare lucht vervangen door lucht die te ademen is, in het geval van een cleanroom gaat het om de hoeveelheid stofdeeltjes. Als je meer wil weten over de tussenruimtes, lees dan dit artikel over overdruk in cleanrooms van Highcare Cleanrooms

Reiniging

Natuurlijk worden de cleanrooms heel goed gereinigd, natuurlijk gaat dit iets anders dan met allesreiniger en een doekje. Een bekende techniek bij het reinigen van cleanrooms is ultrasoon reiniging. Bij deze techniek worden geluidsgolven door een reinigingsvloeistof gestuurd waardoor er trillingen ontstaan die duizenden kleine luchtbelletjes creëren. De luchtbelletjes klappen en dat zorgt voor een wrijving, zo ontstaat er een soort borstel effect dat het vuil losweekt en schoonmaakt zonder dat er vervuiling of beschadiging plaatsvindt. Dat is nog eens een geavanceerde manier van schoonmaken of niet?